Hopp til innhald

ØSS118 Økonomi, Psykologi og Filosofi

Emneplan for studieåret 2021/2022

Innhold og oppbygning

Kurset er lagt opp som en unik kombinasjon av tre fagfelt - økonomi, psykologi og filosofi.

Kurset er strukturert ut fra en rekke med fundamentale spørsmål om mennesker, for eksempel: «Er mennesker grunnleggende egoistiske?», «Hva er rettferdighet?», «Hva er moral?» og «Har vi fri vilje?». Vi kommer til å belyse disse spørsmålene gjennom en kombinasjon av moderne atferdsforskning som ligger i overlappfeltet mellom økonomi og psykologi, og filosofiske innsikter fra filosofihistorien. Studentene vil gis en innføring i aktiv forskning i feltet atferdsøkonomi og vil bli introdusert til en rekke viktig eksperimentell forskning på tvers av ulike fag som har blitt gjort de siste 50 årene. Vi vil også gjøre aktiv bruk av eksperimenter som en del av undervisningen.

Læringsutbytte

Kunnskaper

Studenten skal sitte igjen med en forståelse av grunnleggende spørsmål om menneskelig atferd, samt hvordan ulike perspektiver fra ulike fag kan kaste lys over disse spørsmålene. Studenten skal kjenne til resultater fra viktige eksperimentelle studier om atferd gjennomført de siste 50 årene - for eksempel eksperimenter om hvordan samarbeid kan oppstå i en situasjon hvor det finnes motstridende interesser mellom enkeltindivider, og eksperimenter som viser hvordan mennesker feiltolker sannsynligheter og logikk. Studenten skal kjenne til grunnleggende begreper knyttet til gjennomføring av kontrollerte eksperimenter, som randomisering.

 

Ferdigheter

Studenten skal kunne gjennomføre et kontrollert eksperiment som kan gi innsikter i ulike sider ved menneskelig atferd. Dette inkluderer planlegging, gjennomføring og analyse av et eksperiment. Studenten skal også være i stand til å benytte innsikter fra økonomi, psykologi og filosofi for å tolke og forklare menneskelig atferd.

 

Generell kompetanse

Studenten skal oppnå en metodekompetanse innen utføring av eksperimentelle undersøkelser, og kunne kritisk diskutere og tolke empiriske resultater basert på slike studier.  

Krav til forkunnskaper

Ingen

Undervisnings- og læringsformer

Forelesninger og eksperimenter i klassen

Obligatorisk læringsaktivitet

Deltakelse på klasseeksperimenter er obligatorisk

Vurderingsform

Deleksamen med to deler:

1. Eksperimentrapport (gruppebasert) - 30% 

2. Individuelt essay - 70%

Karakter etter karakterskalaen A til F, der F tilsvarer ikke bestått.

Hjelpemidler ved eksamen

Alle hjelpemidler tillatt

Mer om hjelpemidler