Hopp til innhald

DØL115 Digital forretningsforståelse

Emneplan for studieåret 2024/2025

Innhold og oppbygning

I dette emnet utforsker vi hvordan digital teknologi revolusjonerer forretningsverdenen, fra velkjente industrielle aktører til innovative oppstartsselskaper. Å forstå de digitale trendene, verktøyene og strategiene som definerer fremtidens forretning, er avgjørende i en raskt endrende økonomi.

Dette emnet vil styrke din analytiske kapasitet til å velge og bruke relevante data, utforme strategiske markedsføringsplaner, og vurdere rollen digitale plattformer spiller i forretningsutvikling. Du vil tilegne deg inngående kunnskap om kunstig intelligens (KI) og lære om den vanskelige og skiftende dynamikken mellom digitalisering og bærekraftig utvikling.

Emnet er bygget opp som en blanding av fysiske forelesninger, praktiske øvelser og gruppearbeid; det vil og inneholde elementer av spillbasert læring.

Læringsutbytte

Kunnskap

  • I dette emnet vil studentene tilegne seg en dypere forståelse av digitaliseringens påvirkning av forretningsverdenen. De vil utforske hvordan digitaliseringen omdanner eksisterende forretningsmodeller, virksomheter og industrier, samtidig vil de diskutere nye muligheter og utfordringer som oppstår.
  • Studentene vil få en grundig innføring i digitale markedsplasser, analysere forskjellene mellom tradisjonell netthandel og moderne plattformøkonomier, og forstå økosystemenes dynamikk. De vil lære å posisjonere og utvikle konkurransedyktige strategier for verdiskaping i det digitale markedet.
  • Emnet gir også en oversikt over digitale markedsføringstrender, inkludert valg av salgs- og kommunikasjonskanaler og rollen sosiale medier spiller i digital forretning og markedsføring, med fokus på kundeengasjement.
  • Studentene vil bli kjent med forskjellige datakilder og hvordan disse kan anvendes for å forsterke forretningsinnsikt og fremme verdiskaping. De vil undersøke bruken av KI i forretningskontekster, og hvordan KI kan forenkle ulike forretningsdriftselementer.
  • Emnet adresserer også det kritiske forholdet mellom digitalisering og bærekraft, undersøker digitaliseringens miljømessige og menneskelige konsekvenser, og viser til betydningen av personvern og datasikkerhet.
  • Til slutt vil studentene utforske fremtidens teknologiske trender og vurdere deres potensielle innvirkning på forretningspraksiser i årene som kommer.

Ferdigheter

  • Forståelse av digital transformasjon. Forstå og forklare hvordan digitalisering påvirker forretningslandskapet, inkludert tradisjonelle og nye forretningsmodeller.
  • Analytisk tenkning. Bruke digitale verktøy og datakilder til å få bedre innsikt og forretningsforståelsen.
  • Strategisk digital markedsføring. Identifisere digitale markedsføringsstrategier ved hjelp av ulike kanaler og datakilder for å engasjere kunder.
  • Kritisk vurdering av digitale plattformer. Kritisk vurdere og sammenligne tradisjonell netthandel med plattformbaserte økosystemer, og forstå deres rolle i å forme konkurransedynamikken.
  • Bruk av KI i forretningssammenheng. Kunnskap om hvordan KI kan innlemmes i forretningsdriften for å forbedre beslutningsprosesser, kundeinnsikt og operasjonell effektivitet.
  • Bærekraftig forretningsutvikling. Identifisere hvordan digitalisering kan benyttes for å støtte bærekraftige forretningspraksiser og forstå de potensielle negative konsekvensene for mennesker og miljø.
  • Personvern og sikkerhetsforståelse. Vurdere og anvende prinsipper for personvern og datasikkerhet i en digital kontekst.
  • Fremtidsrettet teknologiinnovasjon. Identifisere og evaluere fremvoksende teknologiske trender og deres potensielle påvirkning på fremtidens forretningsmodeller og -praksiser.
  • Etikk og samfunnsansvar. Bevissthet om de etiske aspektene ved digitalisering, inkludert samfunnsmessig påvirkning og ansvarlig bruk av teknologi.

Disse kompetansene er verdifulle i et bredt spekter av yrker og industrier, og de vil hjelpe studentene å være forberedt for en karriere i en stadig mer digitalisert verden.

Generell kompetanse

  • Kritisk refleksjon. Evnen til å analysere komplekse problemstillinger knyttet til digitalisering i forretningskontekster.
  • Digital kompetanse. En grunnleggende forståelse av digitale verktøy og plattformer og evnen til å anvende denne kunnskapen praktisk i diverse forretningskontekster.
  • Kommunikasjonsferdigheter. Evne til å kommunisere komplekse digitale konsepter klart og effektivt, både skriftlig og muntlig, til et variert publikum.
  • Samarbeid. Ferdigheter i å arbeide effektivt i team, inkludert evnen til å samarbeide i digitale og virtuelle miljøer.
  • Etisk refleksjon. Forståelse for de etiske, miljø og samfunnsmessige konsekvensene av digitalisering.
  • Livslang læring. Forståelse for kontinuerlig læring og tilpasning, som er essensiell i et raskt skiftende digitalt landskap.

Krav til forkunnskaper

Ingen

Undervisnings- og læringsformer

Arbeidsformene inkluderer undervisning, praktiske øvelser og gruppearbeid. Det vil også bli inkludert elementer av spillbasert læring.

Obligatorisk læringsaktivitet

For å få lov å levere semesteroppgave må følgende 2 obligatoriske læringsaktiviteter være godkjent:

  1. Innlevering av skriftlig gruppeoppgave, denne vil også bli brukt som fundament for semesteroppgaven.
  2. Deltakelse på spillbaserte læringsaktiviteter i Canvas.

Vurderingsform

Tredelt vurdering:

Semesteroppgave med justerende muntlig i grupper (teller samlet 60 % av endelig karakter).

Skriftlig skoleeksamen, 2 timer (teller 40% av endelig karakter).

Karakterskala A-F, der F tilsvarer ikke bestått.

Begge deler må være bestått for å få karakter i emnet.

Hjelpemidler ved eksamen

Skriftlig skoleeksamen: Ingen

Mer om hjelpemidler

Faglig overlapping

  • FLE115 - Digital forretningsforståing - Reduksjon: 7,5 studiepoeng
  • BØA110 - Digital Forretningsforståing - Reduksjon: 7,5 studiepoeng
  • DIF001 - Digital strategi og forretningsforståing - Reduksjon: 7,5 studiepoeng