Hopp til innhald

NTS805 Norsk tegnspråk 1, emne 1 - Norsk tegnspråk i samfunnet

Emneplan for studieåret 2024/2025

Innhold og oppbygning

Studiet vil gi studentene inngående kunnskap om norsk tegnspråks plass og status i samfunnet, både sett i lys av språkets rolle i skole- og organisasjonshistorie, døves kultur og språkvitenskapelig anerkjennelse av norsk tegnspråk som fullverdig språk, samt faget norsk tegnspråk sin plass og funksjon i dagens skole.

Studiet er et kombinert nett- og samlingsbasert tilbud, med to samlinger per semester. Studiet har også variert digital undervisning, oppfølging og egenaktivitet mellom samlingene.

Læringsutbytte

Ved fullført emne skal studenten ha følgende totale læringsutbytte:

Kunnskaper

Studenten

  • har kunnskap om norsk tegnspråks plass og status i samfunnet
  • har kunnskap om forskjellen mellom tegnede og talte språk
  • har kunnskap om lovverk og rettigheter for hørselshemmede
  • har kunnskap om veileder for elever med nedsatt hørsel og tolkerettigheter

Ferdigheter

Studenten

  • kan formidle fagkunnskap om norsk tegnspråk og døves kultur og historie til elever på ulike alderstrinn, og til kolleger ved egen skole
  • kan analysere språkideologi i praksis og relasjoner mellom språk og makt fra minoritets- og majoritetsperspektiv

Generell kompetanse

Studenten

  • har kompetanse om ulike aktører som kan bidra til samarbeid rundt elever med tegnspråk
  • har kompetanse om det å leve som tegnspråklig i et mangfoldig, flerspråklig og flerkulturelt samfunn - i Norge og på internasjonale arenaer

Krav til forkunnskaper

Ingen

Undervisnings- og læringsformer

Studiet er samlingsbasert med 2 samlinger på HVL. Det forutsettes aktiv bruk av film/videomøter ved selvstudium og i arbeid med oppgaver. Undervisningen i emnet, vil i tillegg til fysiske samlinger på campus, ha jevnlige nettbaserte undervisningsøkter. Undervisningen kan være basert på forberedte ferdiginnspilte video-presentasjoner, og vil bestå av forelesninger, studentledete seminarer, prosjektoppgaver, diskusjoner og refleksjoner. Videre forventes det at studentene jevnlig møter medstudenter digitalt, for å jobbe med oppgaver og problemstillinger knyttet til temaer som berøres i emnet. Det forventes jevn arbeidsinnsats gjennom hele semesteret. Informasjon, kommunikasjon og læringsarbeid utenom samlingene foregår via HVL sin digitale læringsplattform Canvas. Emnet krever stor grad av selvstendig arbeid med å sette seg inn i pensum.

Obligatorisk læringsaktivitet

Obligatoriske læringsaktiviteter vurderes til godkjent eller ikke godkjent.

Retten til å avlegge eksamen forutsetter følgende godkjente læringsaktiviteter:

1. Framlegg, individuelt eller i par, av en analyse og drøfting av én av fagartiklene fra pensumlisten. Framlegget presenteres på tegnspråk, skal ha et omfang på 15-20 minutter og skal inkludere spørsmål til plenumsdiskusjon. Målet med læringsaktiviteten er å gi studentene erfaring med formidling av fag- og utviklingsarbeid.

2. Individuell innlevering av et notat på 300 ord +/- ti prosent med forslag til framlegg i selvvalgt tema innenfor temaet "Norsk tegnspråk i samfunnet" til elever eller kolleger ved egen skole. Ytterligere krav til omfang og innhold vil fremgå i eget skriv.

3. Prøveforelesning; formidle fagkunnskap om "Norsk tegnspråk i samfunnet" til medstudenter. Krav til omfang og innhold vil fremgå i eget skriv.

Undervisning og obligatoriske læringsaktiviteter er forankret i læringsutbyttet for emnet. Krav om tilstedeværelse er basert på at læring er en prosess som skjer i samarbeid, utprøving og praktisk arbeid i felleskap med andre. Det er krav om 80 % frammøte i undervisning på campus og digitale samlinger for å kunne melde seg opp til eksamen.

Læringsaktivitetene må være gjennomført til fastsatt frist. Ved ikke godkjent på en av læringsaktivitetene, kan den aktuelle læringsaktiviteten tas på nytt neste gang emnet blir gjennomført.

Vurderingsform

Del 1: Oppgave. Formidling av fagkunnskap om "Norsk tegnspråk i samfunnet" til elever eller kollegaer ved egen skole.

Del 2: Oppgave. Refleksjonsoppgave knyttet til Del 1 (formidling ved egen skole).

Del 1 skal primært gjennomføres på tegnspråk og del 2 som skriftlig innlevering. Dersom elever/kollegaer ikke kan tegnspråk, kan språkformen på de to delene byttes.

Der del 1 er på tegnspråk skal dette ha en varighet på 15-20 minutter, og refleksjonsoppgave (del 2) leveres som et skriftlig dokument på 1500 ord. Dersom del 1 er norsk skriftlig skal det leveres et fullt manuskript, og del 2 (refleksjonsdelen) på tegnspråk leveres som et filmfil på 15-20 min.

De to delene vektes likt; den skriftlige delen vektes 50 % av endelig karakter og den tegnspråklige delen vektes 50 % av endelig karakter.

Begge filer leveres i Wiseflow på gitt dato.

Karakterskala A-F, der F tilsvarer ikke bestått.

Begge deler må være bestått for å få karakter i emnet. Ved ikke bestått på en av delene, kan den delen som ikke er bestått bli tatt som ny eksamen.

Dersom oppgaven ikke er bestått, er det mulig å levere forbedret versjon i påfølgende semester. Det er bare mulig å levere forbedret versjon med same problemstilling en gang. Etter dette må det skrives helt ny oppgave.

Hjelpemidler ved eksamen

Alle hjelpemidler er tillatt.

Mer om hjelpemidler