Hopp til innhald

INN527 Innovasjon, samfunnsutfordringer og samskaping

Emneplan for studieåret 2025/2026

Innhold og oppbygning

Innovasjon er avgjørende for å møte viktige samfunnsutfordringer som klimaendringer, matsikkerhet, demografiske endringer og sosial ulikhet. Dette fører imidlertid til spørsmål knyttet til hvilke innovasjoner samfunnet trenger og hvordan en skal organisere ‘utfordringsdrevet innovasjon’. Dette kurset utforsker normative innovasjonsteorier som søker løsninger for samfunnsutfordringer og eksempler på dette. I motsetning til tradisjonelle innovasjonsteorier som fokuserer på teknologiske løsninger og markedsdrevet innovasjon, fokuserer normative innovasjonsteorier, slik som grasrotinnovasjon, sosial innovasjon og hverdagslig innovasjon, på bredere forestillinger om nyskaping. Emnet hjelper studentene med å reflektere over nytten av ulike innovasjoner for å løse samfunnsutfordringer, samt å identifisere styrker og svakheter ved disse.

Studentene skal også lære å ‘oversette’ eksisterende teoretiske begreper til praktisk og konkret endringsteori. Dette innebærer en trinnvis metodikk som beskriver hvordan og hvorfor en mulig idé, intervensjon eller løsning forventes å føre til endring, og som benytter seg av årsaksanalyse, identifisering av sentrale interessenter, samt identifisering av risikoer og barrierer. Samfunnsutfordringer er vanligvis karakterisert som omfattende, vedvarende og gjenstridige problemer (wicked problems) som ikke kan løses raskt eller stykkevis. Dette betyr at problemene er preget av kompleksitet, usikkerhet, debatt og konflikt. Emnet fokuserer derfor også på eksperimentering i ‘levende laboratorier’ (‘living labs’). Dette er en brukersentrert innovasjonsmetodikk som har som mål å sanse, prototype, validere og foredle komplekse løsninger i flerfoldige og dynamiske kontekster. Levende laboratorier legger vekt på utforsking og utvikling av både teknologiske og sosiale innovasjoner, samskaping med og mellom interessenter, refleksjon, konsekvensutredning og læring (også av feil). Kurset vil gi mange eksempler på levende laboratorier og studentene skal også lære seg å sette opp et levende laboratorium og gjennomføre slike praktiske laboratorieøvelser selv. Til slutt vil studentene også bli oppfordret til å reflektere over begrensningene ved denne metodikken.

Studenter som ønsker det kan også jobbe med egen idé gjennom dette emnet. Her vil studentene kunne få tilbakemeldinger på hvordan ideen adresserer samfunnsutfordringer og hvordan den kan bli bedre. Emnet vil også være åpent for andre studenter ved HVL som ønsker å lære mer om hvordan innovasjon, samfunnsutfordringer og samskaping henger sammen.

Læringsutbytte

Kunnskaper

Studenten

-har en helhetlig forståelse av ulike teorier om innovasjon som går på tvers av teknologiske, sosiale, institusjonelle og styringsmessige løsninger på samfunnsutfordringer

-kan forstå utfordringene ved problemløsning og løsningsutvikling i møte med gjenstridige problemer (wicked problems)

-vil være kjent med og kunne kritisk reflektere over følgende begreper og metoder: endringsteori, samskaping, levende laboratorier.

Ferdigheter

Studenten

-kan omsette abstrakte innovasjonsbegreper til konkrete og praktiske endringsteorier

-kan designe og utvikle en levende lab rundt en innovasjon rettet mot en samfunnsutfordring

Generell kompetanse

Studenten

-kan tilegne seg kompetanse i kortfattet skriving, kritisk verdsettelse av litteratur, argumentasjon og resonnement, refleksjon over vitenskap og samfunn, presentasjonsteknikk

Krav til forkunnskaper

Ingen

Anbefalte forkunnskaper

Ingen

Undervisnings- og læringsformer

Forelesninger, case-baserte seminarer, diskusjonsseminarer og lab-besøk (site visit)

Obligatorisk læringsaktivitet

Obligatorisk oppmøte på seminarer og lab-besøk

Presentasjon i klasserommet, inkludert tilbakemeldinger fra medstudenter

Vurderingsform

Skriftlig hjemmeeksamen som bygger på pensumlitteratur og oppgitte spørsmål. Omfang 2000 ord, 1 uke. Vurdering A-F (F tilsvarer ingen bestått).

Hjelpemidler ved eksamen

Alle hjelpemidler er tillatt

Mer om hjelpemidler