Mat og helse 1 | 1.–10. trinn | Kompetanse for kvalitet

Vidareutdanning på bachelornivå

Mat og helse 1 er eit vidareutdanningstilbod for lærarar i heile grunnskulen. Her får du ei innføring i faget sin helsefremjande, miljømessige og kulturelle dimensjon.

Bergen

Søk studieplass

Opptakskrav og søknad

Opptakskrav

Fullført lærarutdanning (grunnskule-/allmennlærar, faglærar, barnehage-/førskulelærar eller praktisk-pedagogisk utdanning). Du må være tilsett i ei lærarstilling.

Kravet om bestått lærarutdanning kan fråvike dersom du berre manglar faget du søker på, for å få fullført lærarutdanninga di.

Om du søker dispensasjon frå opptakskravet, må det foreligge stadfesting frå tidlegare studiestad om at studiet du søker opptak til kan inngå i og føre til avslutta lærarutdanning.

Studietypenummer: 9495

Hvordan søke:

  • Logg inn i Søknadsweb
  • Velg opptak "Lærer, barnehagelærer og tolking."
  • Så velger du "Kompetanse for kvalitet høst 2025"
  • Velg studiet du vil søke på fra listen (se studietypenummer over).
  • Trykk på "Legg til" og "Send inn søknad"
  • Last opp dokumentasjon på at du dekker opptakskravet
  • Trykk "Neste" for å gjøre ferdig søknaden.

Viktig informasjon om søknad, frister og dokumentasjon

Meir om søknadsprosessen

Rangering:

Søkere som har fått innvilget frikjøpsordning fra Udir, prioriteres i opptaket

Rangering blir gjort på grunnlag av karakterer, og det blir gitt tilleggspoeng for høyere utdanning utover det som inngår i opptakskravet. 

Informasjon om utregning av poeng

 

Kvifor studere Mat og helse?

Du tileignar deg kunnskapar og ferdigheiter som gjer barn og unge i stand til å gjere helsefremjande og førebyggande kosthaldsval, gjer barn og unge i stand til å opptre som ansvarlege forbrukarar på matområdet og gjer dei forståing for den kulturelle betydninga mat og måltid har for enkeltindivid og samfunn.

Kva lærer du?

Vidareutdanninga består av to emne på 15 studiepoeng kvar. 

Emne 1 gjev ei innføring i bærekraftig forbruk, måltid som identitets- og kulturutrykk, styringsdokument, trygg mat, smak og sensorikk.

Emne 2 fokuserer særleg på planlegging, gjennomføring og vurdering av læringsarbeid i faget. Studentane skal tileigne seg kunnskapar og ferdigheiter om helsefremjande kosthald, matallergi og korleis faget kan bidra til livsmeistring for eleven og utjamning av sosial ulikheit i helse.

Målgruppe

 Lærarar i grunnskulen som vil undervise i mat og helse. 

Praktisk informasjon

Undervisningsform

  • Forelesningar
  • Individuelt arbeid mellom samlingane
  • Gruppearbeid
  • Demonstrasjon/forevisning
  • Muntleg og skriftleg presentasjon
  • Sjøvstudium
  • Utprøving av elektronisk læremiddel mellom samlingane med ei mat- og helseklasse i grunnskulen

Meir om dei to emna:

Samlingar

Haust 2025
MHE803 Mat og helse 1, emne 1 - Innføring i mat og helse
uke 36, 42 og 47.

Torsdager kl 9-17
Fredager kl 8.15 -15

Vår 2026
MHE804 Mat og helse 1, emne 2 - Mat og helse som undervisningsfag
uke 3, 10 og 17

Torsdager kl 9-17
Fredager kl 8.15 -15

Tilrådd forkunnskap

Du må vere lærar i grunnskulen.

Pensum

Du får informasjon om pensum ved studiestart.

Eksamensform

  • Emne 1: Munnleg eksamen, 20 min
  • Emne 2: Praktisk eksamen, 30 min

Begge med karakterskala A-F, der F er ikkje bestått.

Stipendordning for lærarar i skulen

Jobbar du i skulen, kan du søkje om vikar- eller stipendordning gjennom Utdanningsdirektoratet. Søknadsperioden er frå 1. februar til 1. mars. Les meir om tilretteleggingsmidlar, vikar- og stipendordning frå Utdanningsdirektoratet på udir.no

Du må sende to søknader i 2025:
Ein søknad til Utdanningsdirektoratet for finansiering, frist 1. mars.
Ein søknad til HVL for opptak på vidareutdanningstilboda våre, frist 15. april.
Søkjarar som har fått innvilga frikjøpsordning frå Udir, blir prioriterte i opptaket. 

 

Andre interessante studietilbod

To elevar i klasserommet

Ønsker du å styrke din kompetanse som lærer? Her er oversikten over Høgskulen på Vestlandet sine videreutdanninger innen ordningen «Kompetanse for kvalitet».

Sjå oversikt over alle våre vidareutdanningar og kurs