Mat og helse 1 | 1.–10. trinn

Vidareutdanning på bachelornivå

Mat og helse 1 er eit vidareutdanningstilbod for lærarar i heile grunnskulen. Her får du ei innføring i faget sin helsefremjande, miljømessige og kulturelle dimensjon.

Bergen

Hopp til

    Søk studieplass

    Opptakskrav og søknad

    Opptakskrav

    Fullført lærarutdanning (grunnskule-/allmennlærar, faglærar, barnehage-/førskulelærar eller praktisk-pedagogisk utdanning). Du må være tilsett i ei lærarstilling.

    Kravet om bestått lærarutdanning kan fråvike dersom du berre manglar faget du søker på, for å få fullført lærarutdanninga di.

    Om du søker dispensasjon frå opptakskravet, må det foreligge stadfesting frå tidlegare studiestad om at studiet du søker opptak til kan inngå i og føre til avslutta lærarutdanning.

    Hvordan søke:

    • Logg inn i Søknadsweb
    • Velg opptak "Lærer, barnehagelærer og tolking."
    • Så velger du "Kompetanse for kvalitet høst 2025"
    • Velg studiet du vil søke på fra listen (se studietypenummer over).
    • Trykk på "Legg til" og "Send inn søknad"
    • Last opp dokumentasjon på at du dekker opptakskravet
    • Trykk "Neste" for å gjøre ferdig søknaden.

    Viktig informasjon om søknad, frister og dokumentasjon

    Meir om søknadsprosessen

    Rangering:

    Søkere som har fått innvilget frikjøpsordning fra Udir blir prioritert i opptaket.

    Rangering blir gjort på grunnlag av karakterer, og det blir gitt tilleggspoeng for høyere utdanning utover det som inngår i opptakskravet. 

    Informasjon om utregning av poeng

    Studiekode i Søknadsweb

    9495

    Kvifor studere mat og helse?

    Du tileignar deg kunnskapar og ferdigheiter som gjer barn og unge i stand til å gjere helsefremjande og førebyggande kosthaldsval, gjer barn og unge i stand til å opptre som ansvarlege forbrukarar på matområdet og gjer dei forståing for den kulturelle betydninga mat og måltid har for enkeltindivid og samfunn.

    Kva lærer du?

    Vidareutdanninga består av to emne på 15 studiepoeng kvar. Her finn du også informasjon om eksamen: 

    Emne 1 gjev ei innføring i bærekraftig forbruk, måltid som identitets- og kulturutrykk, styringsdokument, trygg mat, smak og sensorikk.

    Emne 2 fokuserer særleg på planlegging, gjennomføring og vurdering av læringsarbeid i faget. Studentane skal tileigne seg kunnskapar og ferdigheiter om helsefremjande kosthald, matallergi og korleis faget kan bidra til livsmeistring for eleven og utjamning av sosial ulikheit i helse.

    Målgruppe

     Lærarar i grunnskulen som vil undervise i mat og helse. 

    Praktisk informasjon

    Undervisningsform

    • Forelesningar
    • Individuelt arbeid mellom samlingane
    • Gruppearbeid
    • Demonstrasjon/forevisning
    • Muntleg og skriftleg presentasjon
    • Sjøvstudium
    • Utprøving av elektronisk læremiddel mellom samlingane med ei mat- og helseklasse i grunnskulen

    Meir om dei to emna:

    Samlingar

    Haust 2025
    MHE803 Mat og helse 1, emne 1 - Innføring i mat og helse
    uke 36, 42 og 47.

    Torsdager kl 9-17
    Fredager kl 8.15 -15

    Vår 2026
    MHE804 Mat og helse 1, emne 2 - Mat og helse som undervisningsfag
    uke 3, 10 og 17

    Torsdager kl 9-17
    Fredager kl 8.15 -15

     

    Tider for studieåret 26/27

    Høst 26: MHE803
    Uke 36 torsdag 3. september og fredag 4. september
    uke 42 torsdag 15. oktober og fredag 16. oktober
    uke 47 torsdag 19. november og fredag 20. november
     
    Vår 27: MHE804
    uke 3 torsdag 21. januar og fredag 22. januar
    uke 10 torsdag 11. mars og fredag 12. mars
    uke 17 torsdag 29. april og fredag 30. april
     
    For alle samlinger torsdag kl 8.15 - 16 og fredag kl 8.15 - 15.
    Torsdager teorirom kl 8.15 - 12 + praktisk kjøkken/G207 kl 12 - 16
    Fredager teorirom kl 8.15 - 11 + praktisk kjøkken/G207 kl 11 - 15

    Tilrådd forkunnskap

    Du må vere lærar i grunnskulen.

    Pensum

    Du får informasjon om pensum ved studiestart.

    Kvifor ta meir utdanning?

    Eit arbeidsliv i rask endring er ein viktig årsak til at mange skaffar seg meir fagleg tyngde. Her deler vi fleire fordelar som etter- og vidareutdanning kan gi:

    • Ny oppdatert fagleg kunnskap
    • Praktiske ferdigheiter innafor ditt fagområde eller et heilt nytt fagfelt
    • Personleg utvikling
    • Moglegheit for å byggje nettverk
    • Eit forhandlingskort i framtidas lønsforhandlingar
    • Moglegheit for opprykk i stillingskategori
    • Moglegheit for meir ansvar eller nye oppgåver på jobb

     

    Andre interessante studietilbod

    To elevar i klasserommet

    Vi har tilbud til deg som er lærer i offentlige og private skoler, både i grunnskolen, videregående opplæring og deg som underviser voksne i grunnopplæringen.

    Sjå oversikt over alle våre vidareutdanningar og kurs