Fleksible utdanninger som kan kombineres med jobb
Trenger du et karriereløft? Eller ønsker du å fordype deg enda mer innen ditt fagfelt? Høgskulen på Vestlandet tilbyr en rekke samlingsbaserte eller heldigitale videreutdanninger og kurs.
Studer hvor du vil
Som videreutdanningsstudent på Høgskulen på Vestlandet kan du velge å studere samlingsbasert på ett av våre fem fysiske campus, eller hjemme i stua via våre nettbaserte studier. Campusene våre finner du i Bergen, Sogndal, Haugesund, Førde eller på Stord.

Nyttige tips til deg som vurderer videreutdanning

Vurderer du videreutdanning, men er usikker på hvordan du skal få hverdagen til å gå opp? Her får du tips fra fire som har tatt videreutdanning om hvordan man kan kombinere studier med jobb.

– Studiet har vært med på å utfordre meg som person, og har gitt meg et enda større og bredere tankesett.

Steinar Tveita, Opplæringskonsulent i Maritim Opplæring Sørvest.

 

Steinar Tveita er utdannet sjøkaptein og har jobbet med maritim opplæring siden 2010. For fem år siden bestemte han seg for å ta deltidsstudier for å øke sin kunnskap innen den maritime sektoren. Valget tok han til HVL hvor han tok videreutdanning innen maritim jus og hydrogenteknologi

– Skolen har interessante enkeltfag som vi kan ta videreutdanning i. Jus valgte jeg fordi vi har lover og regelverk som beskytter lærlingene og kadettene. Disse er det viktig å kjenne til, sier han.

I tillegg til det profesjonelle mener Steinar at man også har noe å vinne på det personlige planet. 

– Du får stor mestringsfølelse når du består eksamen, i tillegg til at det er kompetansebyggende, sier han.

Tips fra Steinar til deg som vurderer videreutdanning

 1. Finn ut hvilke fag du får nytte av i hverdagen. 

 2. Snakk med lederen din om å kunne få frigjort timer til å studere. 

 3. HVL har enkeltemner ned til 2,5 studiepoeng. Her kan du kombinere fag som passer for deg og din hverdag.

Studiene på HVL er satt sammen som et resultat av ny forskning, utspring fra emner i bachelor- og masterprogram eller som et resultat av kompetansebehov i arbeidslivet. Studier kan også settes sammen etter forespørsel eller bestilling fra en oppdragsgiver.

Se studietilbud for videreutdanninger

Utdanning i en travel hverdag

Eiendomssjef i Haugesund kommune, Kristine Thoresen Strønstad, har vært i arbeidslivet i over 20 år. Hun tar for tiden fire kurs innen styring av ressurser i offentlig sektor gjennom kommunen. Dette er en kursserie som skal gi god forståelse om hvordan benytte de ressursene du har tilgjengelig på best mulig måte.

– Jeg synes studiet vi har nå er veldig interessant fordi det er lagt opp direkte mot det vi jobber med. Det hjelper veldig å få formell opplæring i hvorfor vi gjør ting slik vi gjør dem, forteller eiendomssjefen. 

I en travel hverdag med familie og jobb kan det være krevende å ta videreutdanning. Kristine planlegger god tid i forveien og mener at et samlingsbasert studium gjør det hele litt enklere.

– Jeg tror at det gjør at man får satt av tid til faget. Du må være tilstede og du må sette jobben til siden og følge med der og da, forteller hun.

Tips fra Kristine

 1. Hvis du vurderer videreutdanning bør du gå for det. Har du ikke studert på mange år så kan det være lurt og engasjerende med kompetansepåfyll.

 2. Planlegg godt og sett av tid til å jobbe med temaene. 

 3. Få med deg forelesningene. Foreleserne er flinke til å tipse om hva du bør ha fokus på.

Ha lederen på laget

Bjørn Are Stølen er en av dem som har valgt et heldigitalt opplegg. Han har jobbet som lærer for voksne innvandrere i Lindesnes i Mandal siden 2003, og trives ekstremt godt med det.

Da Bjørn Are kjente at det var på tide med faglig påfyll, var han spesielt opptatt av at det ikke skulle gå mye tid på å reise fram og tilbake mellom samlinger. Derfor valgte han et heldigitalt studium i engelsk hos HVL og er strålende fornøyd.  

Bjørn Are mener at gode forelesere er ekstremt viktig for et vellykket heldigitalt studie. 

– Jeg opplevde at foreleserne var veldig omsorgsfulle og opptatt av at vi skulle bestå. De var veldig på tilbudssiden og jeg opplevde at jeg fikk det jeg trengte av informasjon og oppfølging. 

Han er også veldig takknemlig overfor sin egen leder som sørget for at både han og kollegaen hadde nok tid til både jobb og studier. 

– Jeg trengte ikke gjøre store organiseringstiltak fordi det ble gjort for meg, sier læreren.

Tips fra Bjørn Are

 1. Finn en kollega du kan studere med hvis du har muligheten til det. 

 2. Vær aktiv og still spørsmål. Da får du mer ut av studiet. 

 3. Lag en kollokviegruppe med de andre på studiet.

Å velge det rette studiet

HVL har mange videreutdanningstilbud, og det kan derfor være vanskelig å vite om studiet passer til utviklingen man ønsker. Da er det greit å kunne ha noen å snakke med.

Alle studietilbudene til HVL er merket med adressen til en studieveileder eller en person på opptakskontoret. Det er mulig å ta kontakt med dem for å få svar på det man lurer på.

– Jeg har hatt lyst til å studere familieterapi i mange år. Det er noe med å ha erfaring, både fra arbeidslivet, men også livet generelt som gjør at man blir mer klar på hva slags retning en har lyst til å ha på livet, sier Rebecca Eloise Norman.

Rebecca har en grunnutdanning innen pedagogikk og videreutdanning innen familieterapi.

Nå tar hun en samlingsbasert deltidsmaster på HVL, samtidig som hun jobber som avdelingsleder på en skole og har egen privatpraksis som familieterapaut.

Tips fra Rebecca

 1. Vær klar over hva du ønsker å få ut av videreutdanningen og legg en plan for hvordan du vil gjøre det.

 2. Tyvstart på pensumlisten slik at du har et klart bilde av studiet allerede fra starten av.

 3. Lag en indre rangeringsliste på hva du syns er viktig og hvordan dette passer inn i hverdagen.

HVL er opptatt av å ha studier som er relevante for samfunns- og arbeidslivet, og er derfor tett koblet opp mot sentrale aktører i arbeidslivet. Skolen har tilgang på gjesteforelesere, og samarbeidspartnere i feltet.

– Det er en kunstnerisk evne i seg selv å klare å motivere dem som kanskje ikke har studert på mange år, samtidig som man er forsiktig med ikke å legge opp til at studentene går med høye skuldre hele veien, avslutter hun.

Se studietilbud for videreutdanninger

 

Artikkelen er opprinnelig skrevet av Schibsted Partnerstudio som annonsørinnhold for Høgskulen på Vestlandet. Foto: Terje Rudi, Bjørn Arne Stølen, Rebecca Eloise Norman.