Natural and societal consequences of climate-forced changes of Jostedalsbreen Ice Cap

Prosjekteigar

Høgskulen på Vestlandet

Prosjekttype

Anvend forsking

Grunnforsking

Prosjektperiode

Januar 2020 - Desember 2025

Prosjektsamandrag

Målet med JOSTICE-prosjektet er å bestemme nåværende tilstand og fremtidige endringer i massebalanse, avrenning, isvolum og lokalt klima for Jostedalsbreen, og vurdere samfunnsvirkninger på vannkraftproduksjon, landbruk og turisme.

Dagens tilstand for Jostedalsbreen vil vurderes fra radarmålinger i felt som estimerer snø- og istykkelse, og en kombinasjon av feltobservasjoner, dronemålinger og analyse av satellittbilder for å bestemme areal og overflatehøyde. Med disse dataene kan vi lage et kart som viser topografien under Jostedalsbreen. Dataene vil bli brukt i isbre-modeller for å vise hvordan iskanten, volumet, bevegelsene til, og avrenningen fra, Jostedalsbreen vil endre seg under ulike fremtidige klimascenarioer. Endringer i breens geometri og overflateegenskaper er også nært knyttet til det lokale klimaet, og JOSTICE vil bruke den nye kunnskapen til å modellere hvordan dette kan påvirke lokale og regionale temperatur- og nedbørsmønstre.

Fremtidige endringer av Jostedalsbreen og konsekvenser disse vil få for været vil utvilsomt påvirke lokalsamfunn og næringer som vannkraftproduksjon, landbruk og turisme. JOSTICE vil, gjennom en bottom-up-tilnærming med sterkt engasjement fra interessenter, bruke den nye forståelsen til å identifisere opplevde konsekvenser av miljøendringer. Resultatene vil gi et vitenskapelig grunnlag for en grundig analyse av bærekraftige tilpasningsstrategier for vannkraftproduksjon, landbrukssektoren og reiselivsnæringen.

JOSTICE vil få høy nytteverdi også gjennom populærvitenskapelig formidling. I løpet av prosjektet vil det utvikles en interaktiv utstillingsprototype for å formidle resultatene om Jostedalsbreens nåtid og fremtid til et stort antall mennesker i de kommende tiår.