Kritisk medborgerskap – i lys av komplekse samfunnsaktuelle problemstillinger, risikovurdering , usikkerhet, økonomisk myndiggjøring, og sosial rettferdighet. [Critical Citizenship – In light of complex societal challenges involving risk assessment, uncertainty, economic empowerment, and social justice]
Prosjekteigar
Høgskulen på Vestlandet, Fakultet for lærarutdanning, kultur og idrett
Prosjekttype
Anvendt forskning
Prosjektperiode
Mai 2025 - August 2027
Prosjektsamandrag
Dette forskningsprosjektet er en del av forskergruppen Kritisk demokratisk danning/Lived Democracy og fokuserer på kritisk matematikkdidaktikk i konteksten av medborgerskap, demokrati, myndiggjøring, og sosial rettferdighet. Hensikten er å utforske hvordan matematikk brukes i forbindelse med samfunnsaktuelle utfordringer som klimaendringer og bærekraftsspørsmål, og tema som risikovurdering, usikkerhet, sosial rettferdighet, og økonomisk myndiggjøring vil være sentralt.
Prosjektet tar sikte på å utvikle begreper og teoretiske rammeverk som bidrar til å forstå og formidle matematiske temaer gjennom kritiske matematikkdidaktiske perspektiver. Gjennom samarbeid med lærere i skolen som tar masterutdanning i matematikk eller naturfag ved HVL, vil vi utvikle undervisningsmetoder som utforsker hvordan matematiske representasjoner kan inneholde usikkerhet og risikovurderinger. Ved å bruke konkrete eksempler fra samfunn og media, vil vi undersøke hvordan matematikkundervisning kan utformes slik at den tar tak i aktuelle samfunnsproblemer og bidrar til å utvikle elevers kritiske tenkning og myndiggjøring. Videre vil sosial rettferdighet og økonomisk myndiggjøring står sentralt både i utvikling av undervisning og av mer teoretiske perspektiver.
Som del av prosjektet, vil såkalte «wicked problems» inngå, dette beskrives gjerne som komplekse og kontroversielle problemer uten klare løsninger, inkludert klimaendringer og bærekraftsspørsmål (økonomi, miljø og sosiale forhold). Spørsmål som star for seg økonomisk ulikhet, innad og på tvers av landegrenser, vil ha et spesielt fokus på økonomisk myndiggjøring. Undervisningen vil bli utformet for å engasjere elever i disse problemstillingene, og knytte dem til kompetansemålene i læreplanen som fremmer etisk bevissthet og elevers myndiggjøring. For at viktige demokratiske verdier skal ha en fremtredende rolle i samfunnet, kan myndiggjøring gjennom aktivt deltakelse i klasserommet, hvor samfunnsrelevante problemstillinger undersøkes og diskuteres. Viktige samfunnsaktuelle trender, som antidemokratiske holdninger eller nyliberalistiske tankesett, kan være utgangspunkt for slike undersøkelser og debatter.
Metodisk vil prosjektet bl.a. baseres på Skovsmoses og Borba (2004) aksjonsforskningsyklus, hvor deltakende forskerperspektiver er sentralt. Deltakere er da både lærerutdannere, lærere på masterutdanningen/i skolen, samt eventuelt deres elever. Deltakerne kan bidra på ulike vis med planlegging og gjennomføring av undervisningselementer i klasserommet, datainnsamling og analyserelatert arbeid.
Gjennom utvikling av nettverk på tvers av landegrenser vil vi søke å integrere mangfoldige perspektiver og fremme dialoger om relevante sosiale og miljømessige utfordringer, samtidig som vi legger til rette for langsiktige partnerskap fokusert på sosialt ansvarlig tilnærming til økonomisk myndiggjøring i lys av sosial rettferdighet. Prosjektet gir muligheter for publisering av artikler og presentasjoner på konferanser, samt samarbeid med ulike fagmiljøer.