Hopp til innhald

SAB140 Rammer for sosialt arbeid i velferdstenestene

Emneplan for studieåret 2022/2023

Innhald og oppbygging

Emnet tek føre seg det offentlege si rolle som forvaltar av velferdsgode. Hovudfokus for emnet er rammevilkåra for sosialt arbeid og korleis desse påverkar handlingsrommet. Emnet er delt likt mellom juridiske og statsvitenskaplige tema, som saman gir innføring i korleis lover, organisering og sosialpolitiske føringer set rammer for utøvinga av sosialt arbeid.

I emnet vert det innføring i demokrati og politisk organisering på kommunalt og statleg nivå. Studentane skal tileigne seg ei forståing for politisk styring og betydinga av demokrati og sentrale demokratiske prinsipp.

Gjennom ei innføring i velferds- og sosialpolitikken tek vi opp korleis politiske føringar og diskusjonar er sentrale premissar for utforminga av velferdstenestene. Studentane skal opparbeide seg kunnskap om sosialarbeidaren si rolle i utføring og utforming av sosialpolitiske målsetjingar.

Emnet gir ei innføring i juridisk metode, der fokus er på korleis lovverket er bygd opp og korleis ein løyser juridiske problemstillingar gjennom riktig rettleg argumentasjon. Det blir gitt ei innføring i forvaltningsrett med fokus m.a. på reglar om teieplikt, habilitet og krav som blir stilt til sakshandsaminga. I tillegg blir det undervist i trygde- og sosialrett og det blir ferdigheitstrening i dokumentskriving, der ein kombinerer kunnskapen ein har tileigna seg frå ulike rettsområde.

Læringsutbytte

Ein student med fullført emne skal ha fylgjande totale læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheiter og generell kompetanse:

Kunnskap:
Studenten…

  • har brei kunnskap om velferdspolitiske mål og verkemiddel, ulike velferdsmodellar og velferdspolitikkens betyding for sosialt arbeids praksis.
  • har kunnskap om ansvars- og arbeidsfordeling i velferdsforvaltinga, tverrprofesjonelt samarbeid og samspelet mellom offentleg, privat og frivillig sektor.
  • har kunnskap om velferdsstatens utvikling og utviklinga av profesjonar i etterkrigstida.
  • har kunnskap om relevant juridisk metode og sentral lovgivning innen velferdsforvaltning, herunder forvaltningsrett og lovgivning innen velferd og sosiale tjenester.
  • har kunnskap om tilhøve som regulerer norsk arbeidsliv.

Ferdigheiter:
Studenten…

  • kan bruke rettsreglar, opplyse om rettar og plikter og utøve juridisk og sosialfagleg skjøn i møtet med enkeltpersonar, familiar og grupper, mellom anna samiske brukarar.

Generell kompetanse:
Studenten…

  • har kjennskap til maktstrukturar og maktutøving i samfunnet.
  • har kjennskap til politiske og administrative vedtaksprosessar og korleis sosionomar kan medverke til allmenn opplysing og politisk rådgjeving.
  • har kjennskap til og kunne reflektere kritisk over si profesjonelle rolle i møtet med institusjonelle og politiske krav i tenesteutøvinga.
  • har kjennskap til menneskerettigheter og sentrale konvensjoner og minoriteter, herunder  samenes rettigheter og særskilte status som urfolk.

Krav til forkunnskapar

Ingen.

Tilrådde forkunnskapar

Ingen

Undervisnings- og læringsformer

I dette emnet vert studentaktive arbeidsformer vektlagd. Det vært nytta studentaktive læringsformer i form av litteraturstudium, digital undervisning i form av digital undervisning i Canvas, førelesningar, seminar, gruppearbeid og munnleg studentpresentasjon, ferdigheitstrening i oppgåveskriving.

Obligatorisk læringsaktivitet

Følgjande obligatoriske læringsaktivitetar må vere godkjent før studenten kan framstille seg til eksamen:

  1. Krav om 80% deltaking ferdigheitstrening, sakshandsaming og dokumentskriving.
  2. Individuell skriftleg oppgåve. Omfang: Inntil 1500 ord.

Godkjende læringsaktivitetar er gyldige i fire semester.

Vurderingsform

Eksamen 
Skriftleg skuleeksamen, 4 timar.

Tid og stad for eksamen, sjå Studentweb.

Vurderingsuttrykk
Gradert karakterskala A til F, der A til E er greidd og F er ikkje greidd.

Ny eksamen
Ny skuleeksamen blir gjennomført med same form som ordinær eksamen.

Hjelpemiddel ved eksamen

Lovsamling

Meir om hjelpemiddel

Fagleg overlapping

  • BSO115 - Marginalisering, velferdsordningar og sosialt arbeid - Reduksjon: 15 studiepoeng
  • SOS5-107 - Sosialt arbeid i velferdstenestene - Reduksjon: 15 studiepoeng