Hopp til innhald

MASB540 Innovasjon og fagutvikling i barnevernsarbeid

Emneplan for studieåret 2024/2025

Innhold og oppbygning

Emnet tematiserer innovasjon og fagutvikling i barnevernsarbeid, og vilkår for utvikling og endring av praksiser i barnevernsfeltet. Kunnskap om sentrale tema innen innovasjonsprosesser, og fagutvikling er sentralt. Videre skal studentene tilegne seg kunnskaper og ferdigheter om hvordan de kan legge til rette for å involvere barn, unge og familier i slike prosesser samt kunne reflektere over ulike faglige og etiske aspekter ved brukerinvolvering i slike prosesser. Gjennom hele emnet legges det opp til et nært samarbeid med praksisfeltet, og aktuelle brukerorganisasjoner.

I emnet inngår en fire ukers prosjektpraksis hvor studentene gjennom praksis innen barnevernsfeltet skal arbeide med et fagutviklingsprosjekt. Prosjektpraksisen skal bidra til å utvikle kandidatens kritiske, analytiske og praktiske kompetanse. Studentene vil kunne arbeide videre med temaet fra fagutviklingsprosjektet i sin masteroppgave.

Å skrive prosjektplan til masteroppgaven MASO590 (30 studiepoeng) er en del av dette emnet.

Det blir stilt krav til politiattest for studenter på studieretning miljøterapeutisk arbeid.

Læringsutbytte

En student med fullført emne skal ha følgende totale læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskap:

Studenten…

  • har inngående kunnskap om innovasjon og innovasjonsprosesser i arbeid med barn unge og familier i utsatte livssituasjoner.
  • har inngående kunnskap om vilkårene og mulighetene for fagutvikling og innovasjonsarbeid innen barnevern.
  • har kunnskap om forskningsbasert, erfaringsbasert og brukerbasert kunnskap

Ferdigheter:

Studenten…

  • kan bruke relevante metoder for å planlegge, lede og evaluere et avgrenset fagutviklings- eller innovasjonsprosjekt innen barnevern.
  • kan bruke forskningsbasert, erfaringsbasert og brukerbasert kunnskap i fagutviklings- og innovasjonsarbeid innen barnevern.
  • kan gjennomføre fagutviklings- og innovasjonsprosesser som, direkte eller indirekte, involverer barn, unge og familier, og reflektere over ulike faglige og etiske aspekter ved brukerinvolvering i slike prosesser.

Generell kompetanse:

Studenten…

  • kan anvende sine kunnskaper og ferdigheter for å gjennomføre innovasjonsprosjekter i arbeid med barn, unge og familier.
  • kan kommunisere om faglige problemstillinger, analyser og konklusjoner i barnevernsarbeid, både med barn, unge og familier, samarbeidspartnere og til allmennheten.

Krav til forkunnskaper

Ingen.

Anbefalte forkunnskaper

Gjennomgått digitalt KBP ressurs i Canvas

Undervisnings- og læringsformer

Emnet organiseres og gjennomføres i tett samarbeid med praksisfeltet. Studentene blir introdusert til innovasjon og fagutvikling gjennom forelesninger, seminarer og gruppearbeid. Emnet har særlig fokus på faglige og etiske aspekter ved brukerinvolvering i slike prosesser. Emnet vil bli organisert og gjennomført sammen med emnet MASM540 Innovasjon og fagutvikling, men studentene vil bli delt inn i grupper etter sin studieretning. Det arrangeres et seminar som særlig tematiserer innovasjon og fagutvikling i barnevernsfeltet i samarbeid med brukere, praksisfelt og forskere.

Sentralt i emnet er en fire ukers prosjektpraksis, hvor studentene i grupper på ca. 5 deltakere skal arbeide med et innovasjon eller fagutviklingsprosjekt i nært samarbeid med praksisfeltet. Fagutvikling eller innovasjonsprosjektet skal ta utgangspunkt i en aktuell problemstilling som praksisfeltet selv ønsker å få belyst, eller en problemstilling som er utviklet i samarbeid mellom praksisfelt og studentene. I løpet av prosjektpraksisen skal studentene utforske og belyse problemstillingen, samt komme med forslag til en fagutvikling eller innovasjon. I hvilken grad studentene har forsøkt å sette i gang innovasjonen eller forslaget til fagutvikling vil kunne variere. På bakgrunn av prosjektarbeidet skal studentene skrive en prosjektoppgave i gruppe.

Studentene som inngår i gruppen skal skrive en samarbeidskontrakt, og studenter som ikke bidrar vil i samråd med veileder og emneansvarlig, bli tatt ut av gruppen. Studentene kan arbeide videre med temaet fra fagutviklingsprosjektet i sin masteroppgave. Parallelt med prosjektoppgaven skal studentene også arbeide med å utvikle sin prosjektplan som vil danne utgangspunkt for masteroppgaven.

Obligatorisk læringsaktivitet

Følgende obligatoriske læringsaktiviteter må være godkjent før studentene kan fremstille seg til eksamen:

  1. Prosjektplan for masteroppgave på inntil 3000 ord (eksklusiv referanser), skal være tydelig formulert og ha innhold i tråd med Rettleiar for Masteroppgåve ved FHS.
  2. Deltakelse i obligatorisk gruppeveiledning på prosjektoppgave. Det er krav om 80 % tilstedeværelse i gruppeveiledning.
  3. Deltakelse på fremlegg av prosjektarbeid i gruppe.

Godkjente obligatoriske læringsaktiviteter er gyldig i tre semester

Vurderingsform

Oppgave

Prosjektoppgave i gruppe 5000 ord +/- 10%.

I henhold til Forskrift om studier og eksamen ved HVL § 11.16 .1 skal alle deltakarane i gruppa ved gruppeeksamen bidra til eit felles produkt. Karakteren på produktet skal vere lik for heile gruppa. Oppstår det tvil om ein student bidreg eller har bidrege tilstrekkeleg til å få utteljing for eit felles produkt skal det hentast inn skriftleg individuell fråsegn frå alle gruppemedlemene og fagleg rettleiar eller emneansvarleg. Høgskulen kan gjere vedtak om at studenten skal reknast for ikkje å ha møtt under eksamen.

Vurderingsuttrykk

Gradert karakterskala A til F, der A til E er beståtte karakterer og F er ikke bestått.

Ny eksamen

Ved ikke bestått eksamen kan studenten bearbeide besvarelsen til ny eksamen en gang.

Hjelpemidler ved eksamen

Alle hjelpemidler er tillatt. For mer informasjon om bruk av kunstig intelligens (KI) se Innlevering av heimeeksamen og oppgåver - Høgskulen på Vestlandet (hvl.no)

Mer om hjelpemidler