Hopp til innhald

MGBMH501 Mat og helse 3, emne 1 - Vitenskapsteori, fag og metode

Emneplan for studieåret 2021/2022

Innhold og oppbygning

Emnet er et masteremne i grunnskolelærerutdanningen og er felles for 1-7 og 5-10. I emnet skal studentene lære om vitenskapsteoretiske og forskningsetiske refleksjoner og valg, og se sammenhengen mellom disse. Emnet gir studentene erfaring med forskningsdesign og relevante metoder for innsamling og analyse av data. 

Læringsutbytte

Ved fullført emne skal studenten ha følgende totale læringsutbytte:

Kunnskap

Studenten

  • har inngående kunnskap om relevante aspekter innen vitenskapsteori og forskningsetikk
  • har inngående kunnskap om forskningsdesign 
  • har inngående kunnskap om etiske retningslinjer i forskning om mat og måltider i skolen og i mat- og helsefaget
  • har avansert kunnskap om kvantitative og kvalitative forskningsmetoder

Ferdigheter

Studenten

  • kan kritisk vurdere og drøfte ulike vitenskapsteoretiske retningslinjer og syn opp mot profesjonsfag
  • kan bruke relevante metoder for innsamling og analyse av empirisk materiale
  • kan anvende og drøfte metodekunnskap fra publiserte studier 
  • kan vurdere etiske utfordringer relevant for fagområdet
  • kan vurdere fagområdets kunnskapsbehov og utforme problemstilling og forskningsdesign på grunnlag av dette

Generell kompetanse

Studenten

  • kan reflektere rundt faglige og etiske problemstillinger
  • kan bruke kunnskaper og sentrale teorier fra fagfeltet til å formulere egne problemstillinger og bidra til utvikling på fagfeltet
  • kan kommunisere om problemstillinger, analyser og konklusjoner innenfor mat- og helsefaget

Krav til forkunnskaper

Ingen

Anbefalte forkunnskaper

Mat og helse 1 og 2 (60 sp) i syklus 1, eller tilgrensende.

Undervisnings- og læringsformer

Undervisningen skjer som en kombinasjon av forelesninger, studentarbeid i seminar, studentfremlegg, praksisopphold og selvstudium. 

Obligatorisk læringsaktivitet

  • Arbeidskrav 1: En skriftlig innlevering knyttet til relevant faglitteratur
  • Arbeidskrav 2: Studentene skal i praksisperioden prøve ut og vurdere to ulike vitenskapelige metoder for datainnsamling relevant for mat og måltider i skolen eller mat- og helsefaget. Resultatene skal presenteres som en poster med muntlig fremlegg.

Obligatorisk arbeidskrav må være godkjent for at studenten skal kunne gå opp til eksamen. 

Studenten som ikke består et obligatorisk arbeidskrav får et (1) nytt leveringsforsøk samme semester, innen en frist satt av faglærer. 

Godkjent arbeidskrav er gyldig i to påfølgende semester etter godkjenningen.

Vurderingsform

Skriftlig eksamen, 6 timer.

Karakterskala A-F, der F tilsvarer ikke bestått.

Hjelpemidler ved eksamen

Ingen

Mer om hjelpemidler