DRA305A Scenekunst i samtid
Emneplan for studieåret 2025/2026
Innhold og oppbygning
Emnet bygger videre på foregående emner, og vil skape en tydeligere sammenheng mellom drama og teater. Emnet inkluderer arbeid i performative uttrykksformer i grenseoverskridende sjangre som innbefatter dans, fysisk teater, performance, nysirkus, musikkteater osv. Emnet inneholder prosjekt der studentene gjør seg kjent med ulike prosesser og eksperiment-baserte metoder og fortellergrep. Emnet kombinerer praktisk arbeid med teoretiske studier.
Læringsutbytte
Ved fullført emne skal studenten ha følgende totale læringsutbytte:
Kunnskap
Studenten
- kjenner til eksperimentering og utforskning av nyere tids scenekunstneriske uttrykk
- har kunnskap om sentrale kunst- og formidlingskonsepter i samtidens scenekunst
Ferdigheter
Studenten
- kan gjenkjenne og reflektere over metoder og formidlingsformer i nyere scenekunst og dramapedagogiske retninger
- kan anvende multimodale uttrykksformer i eget produksjonsarbeid
- kan reflektere med bruk av gjeldende tankegods og arbeidsmetoder
Generell kompetanse
Studenten
- er orientert om nyere tids scenekunst, nasjonalt og internasjonalt
- kan analysere og formidle selvstendig KU-arbeid
Krav til forkunnskaper
Ingen
Anbefalte forkunnskaper
DRA300, DRA301A, DRA302, DRA303A, DRA304
Undervisnings- og læringsformer
Undervisningen foregår i form av forelesninger, workshops og veiledning. Av hensyn til videre progresjon i studiet forutsettes aktiv deltaking i undervisning, selvstendige litteratur-studier og at studentene møter forberedt til veiledning. Det forventes at studentene danner kollokviegrupper.
Som en del av utdanningen vil det være inntil to profesjonelle teaterforestillinger i emnet. Tidspunkt og gjennomføring vil bli avklart tidlig i emnet. Studentene dekker selv utgifter til billetter (ca. 160,- pr. billett). Studenter som ikke deltar, må delta på tilsvarende arrangement i samråd med faglærer.
Obligatorisk læringsaktivitet
Følgende obligatoriske læringsaktiviteter må være godkjent av faglærer før studenten kan fremstille seg til eksamen:
- Deltakelse på en scenekunstfestival i oktober som assistent. Reflektere over deltakelse som assistent i en rapport etter festivalen.
- Studenten velger en scenekunstproduksjon under aktuell festival og skriver kort om forestillingen i lys av en sentral scenekunstteori fra pensum.
- Det er minimum 80% obligatorisk oppmøte i undervisningen.
De obligatoriske læringsaktivitetene må være godkjent av emneansvarlig senest 2 uker før studenten kan framstille seg til eksamen. Dersom en obligatorisk læringsaktivitet blir vurdert som ikke godkjent, skal det bli gitt en begrunnelse for dette. Studenter som ikke får godkjent en obligatorisk læringsaktivitet vil, så langt det lar seg gjøre innen fastsatte frister, få ett nytt forsøk i inneværende semester.
Emnet følger de nasjonale retningslinjer for skikkethet: Lov om universiteter og høyskoler (universitets-og høyskoleloven) Se Skikkavurdering - Høgskulen på Vestlandet.
Vurderingsform
Praktisk gruppeeksamen med hele klassen og mindre undergrupper.
Eksamen er å skape en minifestival for et invitert publikum. Produksjonsledelse, kunstproduksjon og programmering inngår i eksamensformen. Klassen får en felles vurdering, samt gruppevurdering.
Karakterskala: Bestått/Ikke bestått.
Hjelpemidler ved eksamen
Alle hjelpemidler er tillatt.
Mer om hjelpemidler