Velkommen til Forskningsdagene

Nå er det igjen klart for Nordens største forskningsfestival. Fra onsdag 21. september til søndag 2. oktober ønsker Høgskulen på Vestlandet velkommen til over 40 forskjellige arrangement, fylt med spennende forskning og nyttig kunnskap.

Tema for årets festival er hav. Som besøkende vil du oppleve stor variasjon og faglig bredde knyttet til hav og andre samfunnsrelevante områder.

Hvordan har miljøet endret seg de siste årene? Hva gjør forskerne og hva kan vi gjøre? Formes fjorder av mennesker, eller former fjordene også menneskene som bor der? Hvor fort kan en forsker egentlig snakke om forskningen sin?

Dette er bare noen av spørsmålene som stilles når HVL i år inviterer for å møte forskere på alle våre fem campus. Se HVL sine sider for en oversikt over alle arrangement.

Et hav av muligheter

Hav er tema for forskningsdagene 2022, men hav er mer enn fisk og olje. Havet har formet livene våre gjennom tidene, drevet oss på vikingskip ut til verden, og i dag nyter nordmenn av godene som finnes både over og under et rikt og sunt hav.

Gjennom historiefortelling, samtaler, virtuell virkelighet og mer møter HVL Forskningsdagene bredt langs hele vestkysten.

– Det er mye spennende som skal skje. Jeg er imponert over bredden i programmet, sier Gro Anita Fonnes Flaten, prorektor for forskning ved Høgskulen på Vestlandet.

Flaten forteller at Forskningsdagene er en fantastisk mulighet for HVL til å formidle og gjøre tilgjengelig ny forskning for alle, uavhengig av alder eller bosted.

– Du trenger ikke bo midt i en storby for å få tilgang til ny kunnskap. Det er dessuten svært viktig at vi får formidlet sann kunnskap til allmennheten. I vår tid utfordres vitenskapsformidlingen, sier Flaten.

Temaet hav inngår i FNs havforskningstiår for bærekraftig utvikling. Målet bak initiativet er å stimulere og formidle forskning for å sikre et rent, forutsigbart og tilgjengelig hav for fremtidige generasjoner.



– Forskningsdagene er en fantastisk mulighet for HVL til å formidle og gjøre tilgjengelig ny forskning for alle, uavhengig av alder eller bosted, sier prorektor for forskning ved HVL, Gro Anita Fonnes Flaten. Foto: HVL/Eivind Senneset

Fra Førde i nord til Haugesund i sør

Nå får du mulighet til å dykke ned i forskning med spennende foredrag, møter og arrangement på HVL og andre arena over hele Vestlandet.

På campus Stord starter festivalen onsdag 21. september med psykiater Trond F. Aarre i samtale med professor Chrstine Øye om psykisk helsevern og omsorg. Tirsdag 27. september blir det stort barnehageseminar hvor blant annet professor Liv Torunn Grindheim fra HVL deltar i spennende samtale med professor Anne Greve .Videre blir det en rekke spennende faglunsjer og symposiumet Physical Collaborative Online International Learning torsdag 29.september og fredag 30. september.

I Haugesund starter festivalen torsdag 22.september med frokostmøte med den kjente sosialantropologen Erika Fatland. Hun vil snakke om arbeidet med boken «Grensen» hvor hun reiste gjennom Russlands 14 naboland – fra Nord-Korea til Norge. Dagen etter blir det faglunsj hvor tre forskere fra HVL gir 15 minutters utdrag fra forskning de arbeider med. Uken etter blir det flere frokostmøter om både avhørsmetodikk, hvordan forstå begrepet «innovasjon» i det 21. århundre og historien til oppdrettslaksen.

I Bergen inviterer vi til åpning av festivalen onsdag 21.september med den kjente forskningsformidleren Alexander Sandtorv. Han vil samtale med prorektor for forskning Gro Anita Fonnes Flaten og førsteamanuensis Jarle S. Diesen om hvordan lykkes med å få flere formidlingsvillige forskere ved HVL. Mandag 26. september møter professor Kjellrun Hiis Hauge forskningsjef Frode Vikebø fra Havforskningsinstituttet og daglig leder Lars-Henrik Paarup Michelsen ved Norsk klimastiftelse til  samtale om bærekraftig havforvaltning. Samme dag vil også NRK-journalist Bjørn Asle Nord og Ronald Hole Fossåskaret holde innlegg om NRK sin satsning på digitale klima- og naturfortellinger.  Torsdag 29. september møter historieprofessor Morten Hammerborg  journalist og forfatter Mikal Olsen Lerøen i samtale om norske krigsseilere i Persiabukten på 1980-tallet. Møt opp tirsdag 27. september for å oppleve mulighetene VR kan tilby i forskning og undervisning, eller fredag 30. september for omvisning på HVLs skipsmodell laboratorium.


27. september kan studenter og ansatte i Bergen oppleve havet gjennom VR-briller.

Alt er ikke bare møter og foredrag. På Campus Førde blir det en rekke stands torsdag 22. september, hvor du kan besøke den nye robotlabben, høre om hvordan VR-teknologi kan brukes i rehabilitering av hjerneslagpasienter, eller selv prøve deg på hjerte lunge redning.

I Sogndal starter Forskningsdagene med hageselskap onsdag 21. september, hvor botaniker Inger Auestad forteller om hagens plass i naturen. Videre blir det forfattersamtale med Sigri Sandberg torsdag 22. septemberspeedforskning om interessante funn og forskningsprosjekt presentert i en lynende fart tirsdag 27.september og introduksjon til professor Yngve Nilsens prosjekt om fysiologiens historie  

Hvor enn du skulle befinne deg vil det være lærerike og engasjerende møter, foredrag og kurs. For en fullstendig oversikt over HVL sine arrangementer kan du besøke Forskningsdagene ved HVL.

Ti forskere. Én vinner.

Onsdag 28. september i Mimes Brønn på campus Bergen er det klart for Forsker Grand Prix. I en hurtiggående formidlingskonkurranse får 10 forskere fire minutter hver til å engasjere publikum og dommere, men bare én blir stående igjen som vinner. Arrangementet blir strømmet, og seere kan stemme inn via SMS.


HVL sin kandidat i Forsker Grand Prix. Foto: HVL/Nils Olav Mevatne

I år representeres HVL av Inga Margrethe Fagerbakke fra Institutt for språk, litteratur, matematikk og tolking. Fagerbakke skal snakke om sin forskning innen utforskende naturfaglige samtaler med barnehagebarn, og viktigheten av å delta i nysgjerrigheten om livet rundt oss.

Ikke bare for de voksne

Onsdag 21. og torsdag  22. september holdes Forskningsdagene UNG. 16 forskere fra utdannings- og forskningsinstitusjoner i Bergen samles for inspirerende og tankevekkende foredrag for videregående elever og lærere.

Fra HVL møter førsteamanuensis Espen Helgesen 21. september med innlegget «Fakta og fiksjon i sosiale medier.» Den 22. september møter stipendiat Fatemeh Heidari Gourji med innlegget «Er solenergi løsningen?»

I Bergen er Forskningstorget tilbake torsdag 24. september på Festplassen med forskjellige forskningsstasjoner hvor små og store kan eksperimentere, prøve, se og høre alt det spennende som skjer i forsknings- og utdanningsmiljøet. HVL er på plass med to stasjoner for å vise frem og snakke om hydrogen og havet som folkehelsearena.

For alle aldre er det to uker fylt med spennende arrangement for forskere, studenter og interesserte over hele Vestlandet. Kanskje lærer du noe nytt?

Her finner du hele programmet til HVL for Forskningsdagene 2022.