Kunnskapsbasert praksis på tvers og på nett
Prosjekteigar
Høgskulen på Vestlandet
Prosjekttype
Faglig utviklingsarbeid
Prosjektperiode
September 2018 - Juni 2020
Prosjektsamandrag
Kunnskapsbasert praksis (KBP) handler om å ta faglige avgjørelser basert på systematisk innhentet forskningsbasert kunnskap, erfaringsbasertkunnskap og pasient/bruker preferanser (Helsebiblioteket, 2017). Opplæring i KBP omhandler følgende trinn: refleksjon, spørsmålsformulering, systematisk innhenting av den beste tilgjengelige forskningsbaserte kunnskapen, kritisk vurdering av denne kunnskapen i forhold til validitet, klinisk relevans og anvendbarhet, anvendelse av resultater fra den forskningsbaserte kunnskapen i praksis, og evaluering (Dawes et al., 2005; Helsebiblioteket, 2017). Trinnene i KBP krever kompetanse i informasjonsinnhenting, sammenfatning av informasjon, analyse, kritisk tenkning og faglig argumentasjon, som er sentrale ferdigheter for det 21. århundre (Glossary of Education Reform 2014, Frenk et al. 2010, s. 1924). I henhold til resultater fra oppsummert forskning er det anbefalt at KBP bør integreres i emner på tvers av alle studieårene, inkludert i praksis (Young et al., 2014).
I henhold til nasjonal forsknings- og innovasjonsstrategi for helse og omsorg må opplæring i KBP bli obligatorisk i alle helsefagutdanningene (Helse- og omsorgsdepartementet, 2014, s. 111). Ny forskrift om felles rammeplan for helse- og sosialfagutdanninger presisere at kandidater etter fulført utdanning skal kunne «tilegne seg ny kunnskap og kan foreta faglige vurderinger, avgjørelser og handlinger i tråd med kunnskapsbasert praksis. Kandidaten skal også kunne dokumentere og formidle sin faglige kunnskap» (Forskrift om felles rammeplan for helse- og sosialfagutdanninger, 2017, § 2). I tråd med disse nasjonale føringene er KBP et satsingsområde ved Høgskolen på Vestlandet – på tvers av alle de 7 bachelor utdanningene ved Fakultet for helse- og sosialvitskap (FHS).
Som et ledd i arbeidet med utdanningskvalitet ved FHS, har en gruppe allerede utarbeidet forslag til felles læringsutbytte beskrivelser for kunnskapsbasert praksis. I likhet med andre fellesemner/tverrfaglige emner som TPS, bacheloroppgaven, vitenskapsteori og metode - er KBP et fellesemne som kan samkjøres på tvers av utdanninger på bachelornivå og på tvers av campuser.
Prosjektet gjelder derfor digitale læringsressurser for tiltak knyttet til fellesemne KBP. Tiltakene vil styrke og sikre kvalitet knyttet til undervisning i KBP og bidra til utvikling og samkjøring av utdanninger, ettersom vi vil utvikle e-læringsressurser/digitale læringsressurser i KBP tilpasset alle bachelorprogrammene i helse- og sosialfag ved FHS.
Metode
Forventet resultat:
- Eksisterende ressurser om KBP samles og gjøres tilgjengelige for lærerstaben og studentene i en ryddig taksonomi – basert på forslag til læringsutbytte beskrivelser for KBP
- Nye profesjonsspesifikke ressurser lages, spesielt knyttet til spørsmålsformulering, kritisk vurdering og anvendelse
- Nye ressurser er universelt utformet
- Tilretteleggelse for bruk av mer aktive læringsformer og digitalisering av undervisning/utvikling av digitale ressurser knyttet til undervisning i KBP – gir muligheter for omvendt klasserom - frigjøre forelesningstid og gi plass til lærerstøttede studentaktiviteter for å fremme dypere innsikt og ferdigheter, refleksjon over fagstoffets relevans, implikasjoner og anvendelser. På denne måten kan innsats og tidsbruk hos lærer endres fra gjennomgang av pensum og det å lage egne ressurser - til oppfølging, utfordring og involvering av studentene gjennom aktivisering
- Samkjøring av fellesemne KBP, i den forstand at alle ressurser om KBP er samlet på et sted, og bedre muligheter for lærere å tilby samme nivå på undervisning i KBP - til studenter på tvers av type bachelorutdanning/profesjon
Del 1: Introduksjon til kunnskapsbasert praksis, Trinn 1 - 3 (refleksjon, spørsmålsformulering og informasjonsinnhenting) (gjennomføres i prosjektperioden høst 2018-vår 2019)
Del 2: Trinn 4-6 (kritisk vurdering, anvendelse og evaluering) (gjennomføres høst 2019 - vår 2020, forutsatt at prosjektet tildelses videre finansiering)