
Natur i barnelitteratur og -kultur (NaChiLitCul)
På hvilken måte danner verbale og visuelle representasjoner i litteraturen grunnlag for barn og unges forståelse av klima- og miljøutfordringer når de selv skal beskrive disse.
Forskergruppen Nature in Children’s Literature and Culture (NaChiLitCul) ønsker å finne ut hva slags tendenser vi kan se – både historisk og i samtiden – når det gjelder fremstillinger av natur i nordisk barne- og ungdomslitteratur. Samtidig ønsker forskerne å forstå hvorvidt disse forestillingene preger leseren i møte med didaktiske praksiser knyttet til fysisk aktivitet i et utemiljø, om det kan være med å utvikle et språk, utvikle en måte å tenke på, og kanskje også endre holdninger.
Ledende forskningsmiljø innen økokritikk og barne- og ungdomslitteratur
NaChiLitCul ble etablert i 2013 ved den gang Høgskolen i Bergen, nå Høgskulen på Vestlandet. Forskergruppen ble etablert som et svar på at det både nasjonalt og internasjonalt manglet forskning på nordisk barne- og ungdomslitteratur fra et økokritisk perspektiv. NaChiLitCul er nå et ledende forskningsmiljø innen feltet økokritikk og barne- og ungdomslitteratur og har også bidratt sterkt både til plasseringen av det tverrfaglige temaet bærekraftig utvikling i den nye læreplanen i norsk skole og til å øke fokuset på behovet for utvikling av metodiske verktøy – som gruppens eget prosjekt om økokritiske dialoger.
Forbindelser
- Barnkunne (Høgskulen på Vestlandet)
- ENSCAN (Ecocritical Network for Scandinavian Studies)
Utvalgte publikasjoner
Ecocritical Perspectives on Children's Texts and Cultures: Nordic Dialogues, Nina Goga, Lykke Guanio-Uluru, Bjørg Oddrun Hallås & Aslaug Nyrnes (Red.) (2018)
Jente–hest-kameratskap på tvers av artar: Hesteboka i økokritisk perspektiv, Aslaug Nyrnes (2019)
Climate Fiction in Nordic Landscapes, Lykke Guanio-Uluru (2019)
Økokritiske litteratursamtaler – en arena for økt bevissthet om økologisk samspill?, Nina Goga (2019)
Education for Sustainability: Developing Ecocritical Literature Circles in the Student Teacher Classroom, Lykke Guanio-Uluru (2019)
Oppfatninger av natur i planverkene for kroppsøving og mat og helse i femårige grunnskolelærerutdanninger, Bjørg Oddrun Hallås, Eli Kristin Aadland & Tom Lund (2019)
Home is outdoors. A study of award-winning Norwegian picturebooks. Nina Goga (2019)
Et retroperspektiv på lærerstudenters friluftsliv og naturopphold i skole og fritid - et antroposentrisk fremfor et økosentrisk natursyn, Ove Olsen Sæle, Bjørg Oddrun Hallås & Aadland Eli Kristin (2019)
Forskergruppeleder
Mer informasjon
