Kvinnehelse

Kvinnehelse er eit viktig forskingstema for Høgskulen på Vestlandet. På denne nettsida kan du lese meir om forskarar og prosjekt som omhandlar kvinnehelse.

Kva er kvinnehelse?

Kvinnehelse er eit komplekst fenomen som inkluderer plager og sjukdommar som berre rammar kvinner, som i høgast grad rammar kvinner, eller som rammar kvinner på andre vis enn menn.

Forståinga av kvinnehelse er likevel ikkje avgrensa til sjukdom, plager eller behandling, men inkluderer også strukturelle og kontekstuelle forhold og vilkår slik som kvinnehelse i politikk og styring; kvinnehelse i helsevesen og helsetenester; kvinnehelse i utdanning og forsking; kvinnehelse gjennom reproduksjon og familiedannelse, kvinnehelse i arbeidslivet; og kvinnehelse i kultur og samfunn.

Denne breie forståinga, eller definisjonen, av kvinnehelse rommar også ei interesse i korleis kjønn har betydning for kvinners helse, kor kjønn er forstått som biologisk og sosialt kjønn i samspel der kjønn knytast til identitet, samfunnsformasjonar og ulikskapsdynamikkar.

Historisk har kvinnehelse som eige tema fått lite merksemd i viktige samfunnsdomene som forsking, utdanning, arbeidsliv, helsevesen og politikk (NOU 2023:5).

HVL er partner i Driv - senter for kvinnehelseforskning som har som mål å fremje forsking som bidreg til å eliminere kjønnsbaserte ulikskapar i helsevesenet. 

Forskingsprosjekt om kvinnehelse

DiaMeno – Diabetes og menopause

Å leve med diabetes kan i ulike faser av livet gi forskjellige utfordringer. Blant kvinner med diabetes kan overgangsalderen medføre særegne utfordringer. For eksempel kan endringen i hormonnivåer påvirke deres glukosenivåer, og mangel på kunnskap og erfaring om hvordan man best håndterer diabetes under overgangsalderen kan være en emosjonell belastning som påvirker livskvaliteten.

DiaMeno-prosjektet har som mål å gi en dypere forståelse av hvordan overgangsalderen påvirker hverdagen til kvinner med diabetes. Gjennom en pågående scoping review har vi som mål å identifisere, oppsummere og evaluere litteratur om plager og psykososiale aspekter ved overgangsalderen for kvinner med diabetes.

Vi planlegger dessuten tre empiriske studier. Blant kvinner med type 1 diabetes (T1D) ønsker vi å gjennomføre én kvantitativ og én kvalitativ studie; (1) undersøke assosiasjoner mellom belastningen av plager i overgangsalder og egenhåndtering av diabetes, glukosekontroll/-variasjon og diabetesrelatert stress, og (2) undersøke erfaringer med overgangsalderen. I tillegg planlegger vi med kvantitative metoder å (3) undersøke assosiasjoner mellom belastningen av plager i overgangsalder og angst og depresjon blant kvinner med og uten T1D.

DiaMeno-prosjektet utgår fra DiaBEST forskingsgruppe ved Høgskulen på Vestlandet. Prosjektet vil bidra med ny kunnskap som har som mål å forbedre kvaliteten på omsorgen og oppfølgingen av kvinner med diabetes som gjennomgår overgangsalderen.

Forskarar i prosjektet: Hilde Kristin Refvik Riise, Anne Haugstvedt og Ingvild Hernar

Svangerskapsutfall relatert til fødeland

I dette tverrfaglige prosjektet studerer vi svangerskapsutfall blant innvandrerkvinner i Norge.

Innvandringspopulasjonen er i stadig endring, og i dag blir hvert fjerde barn i Norge født av en kvinne med innvandrerbakgrunn. Enkelte subgrupper av innvandrerkvinner har økt risiko for alvorlige svangerskapsutfall, som dødfødsel, prematuritet og morkakeløsning, samtidig som svangerskapsomsorgen i Norge i liten grad er tilpasset deres spesifikke behov.

Prosjektet bruker data fra Medisinsk fødselsregister (MFR) og Statistisk sentralbyrå (SSB) for perioden 1990–2021. Tilgangen til detaljerte opplysninger om svangerskap og fødsel, mors og fars fødeland, årsak til innvandring, oppholdstid i Norge og sosioøkonomiske forhold som utdanning og inntekt, gjør det mulig å utføre statistiske analyser med stor klinisk relevans.

Et delprosjekt inkluderer også data fra Norsk diabetesregister for voksne (NDR-A). Målet er å identifisere subgrupper av innvandrerkvinner assosiert med økt risiko for uheldige svangerskapsutfall, som dødfødsel, postpartum blødning og ikke-planlagte fødsler utenfor institusjon. Gjennom ny kunnskap ønsker vi å bidra til å utjevne uønskede forskjeller observert i praksis, og dermed redusere belastningen alvorlige utfall påfører familiene som rammes.

Prosjektgruppen består av et tosifret antall forskere, inkludert prosjektets initiativtaker fra 2014, førsteamanuensis Vigdis Aasheim. Professor i jordmorfag Erica Schytt, professor i biostatistikk Roy Miodini Nilsen og nåværende prosjektleder, førsteamanuensis Eline Skirnisdottir Vik, er sentrale i prosjektet og tilknyttet HVL. Hittil har tre stipendiater (én fortsatt aktiv), 12 masterstudenter (to pågående) og to bachelorstudenter vært tilknyttet prosjektet.

Les mer om prosjektet på denne nettsiden: https://www.hvl.no/prosjekt/545163/

CompMid-prosjektet - Ensuring a Competent and sustainable workforce of Midwives in Norway

Stor mangel på jordmødre, både i Norge, i Norden og globalt får konsekvenser for svangerskap,- fødsel- og barselomsorgen. For å dekke behovet for jordmødre trengs det ikke bare flere nyutdannede, vi må også utvikle strategier for å beholde erfarne jordmødre som kan gi god omsorg, og som kan veilede og trygge yngre kollegaer.

Forskerne i CompMid-prosjektet vil  finne ut hvorfor mange jordmødre slutter i jobben og velger andre yrkesveier. Hva skal til for å få dem tilbake? Og hvordan skal man utdanne jordmødre for fremtidens omsorg, og sørge for at de blir værende i yrket?

Prosjektet har fått tildelt 12 millioner kroner fra Forskningsrådet og målet med CompMid er å bidra med kunnskap som gjør at beslutningstakere kan iverksette tiltak som er kunnskapsbaserte og som sikrer en bærekraftig svangerskap,-fødsel, -og barselomsorg.

Les mer om prosjektet i denne saken: Hvordan sikre jordmorkompetanse i fremtiden?

KLAR - Kvinnehelse, overgangsalder og arbeidsliv

Kvinnehelseutvalget sin rapport (NOU 2023:5) påpeikar at det trengs meir forsking for å forstå kva rolle overgangsplager spelar i kvinner sitt fråfall frå arbeidslivet, og om overgangsalderen sin innverknad på̊ kvinner si fysiske, psykiske og sosiale helse i eit kjønnsperspektiv.

KLAR-prosjektet undersøker gjennom eit kjønnsperspektiv korleis overgangsalder opplevast av kvinner i relasjon til eigen kropp, til sosiale roller, til helsevesenet og arbeidslivet. Vidare undersøker prosjektet samanhengar mellom overgangsalder og kvinner sitt sjukefråvær og utgang frå arbeidslivet, samt om internasjonale retningslinjer om overgangsalder i arbeid og arbeidsliv kan tilpassast norsk kontekst.

KLAR er det første store norske forskingsprosjektet om overgangsalder i Norge, og har fått tildelt 20 millionar kroner frå Grieg Foundation (2024-2027). KLAR leiast av førsteamanuensis Inger Haukenes, UiB, og professor Anette Fagertun, HVL, leiar arbeidspakke 1.

KLAR sitt mål er å bidra med ny kunnskap for å betre helse, helsetenester og berekraftig arbeidsdeltaking for kvinner i overgangsalder.

Les meir om prosjektet på denne nettsida

BEETBOOST: Rødbetjuice: En naturlig boost for hjerte- og karhelsen til kvinner etter overgangsalderen?

Kvinnehelseutvalget sin rapport (NOU 2023:5) understrekar behovet for meir forsking på overgangsalderen og nye strategiar for å forebygge og behandle overgangsrelaterte endringar i helse. BEETBOOST-prosjektet bidreg til denne kunnskapsutviklinga gjennom å undersøke om rødbetjuice og trening kan betre hjarte- og karhelsa og den generelle fysiske kapasiteten til kvinner etter overgangsalderen. 

Bakgrunn

Hjarte- og karsjukdommar er den leiande dødsårsaka blant kvinner globalt, og risikoen aukar betydeleg etter overgangsalderen. Dette skuldast mellom anna endringar i hormonbalansen som påverkar blodtrykk og regulering av hjarte- og karsystemet. Forskning har vist at kosttilskot med høgt innhald av nitratar, som rødbetjuice, og trening kan begge ha positive effektar på hjarte og kar helse og fysisk funksjon. Likevel er denne effekten lite studert hos postmenopausale kvinner. BEETBOOST-prosjektet tar sikte på å fylle dette kunnskapsgapet gjennom to delprosjekt.

To delprosjekt

Delprosjekt 1: Korttidseffektar av rødbetjuice

Det første delprosjektet, som er i gang, har hovudmål om å undersøke dei kortsiktige effektane av rødbetjuice på blodtrykk regulering og fysisk form hos kvinner etter overgangsalderen. Studien er ein dobbeltblindet, randomisert, placebokontrollert crossover-studie, der kvinner under 65 år som har gjennomgått overgangsalderen blir rekrutterte. 

Delprosjekt 2: Samspel mellom rødbetjuice og trening 

Det andre delprosjektet er eit planlagt stipendiatprosjekt med tittelen: "Beetroot juice: A natural aid for boosting the health and function effects of exercise post-menopause?" Prosjektet vil undersøke om kombinasjonen av rødbetjuice og trening kan gi ein forsterka effekt på helse og fysisk funksjon hos kvinner etter overgangsalderen. Tap av østrogen i overgangsalderen fører til ein reduksjon i nitrogenoksid-produksjonen, noko som svekkar vaskulær helse og metabolisme. Sidan både trening og rødbetjuice aukar nitrogenoksidnivå, men gjennom ulike mekanismar, vil dette prosjektet evaluere om deira kombinerte effekt gir ein synergetisk fordel. Stipendiaten vil gjennomføre ein randomisert, kontrollert studie for å vurdere desse effektene.

Formål

Formålet med BEETBOOST-prosjektet er å bidra med ny kunnskap om korleis enkle, naturlege tiltak som rødbetjuice og fysisk trening kan betre helse og funksjon for kvinner etter overgangsalderen. Funn frå prosjektet vil kunne gi viktig innsikt for framtidige kliniske studiar og bidra til å utvikle meir presise anbefalingar for denne gruppa.

 

Forskarar på kvinnehelse ved HVL

bilde av Marjolein Memelink Iversen

Marjolein Memelink Iversen

Prodekan for forsking

bilde av Anette Fagertun

Anette Fagertun

Professor

bilde av Anne Haugstvedt

Anne Haugstvedt

Professor

bilde av Bente Frisk

Bente Frisk

Professor

bilde av Erica Schytt

Erica Schytt

Professor

bilde av Roy Miodini Nilsen

Roy Miodini Nilsen

Professor

bilde av Elisabeth Grov Beisland

Elisabeth Grov Beisland

Førsteamanuensis

bilde av Hilde Kristin Refvik Riise

Hilde Kristin Refvik Riise

Førsteamanuensis

bilde av Ingrid Jerve Ramsøy

Ingrid Jerve Ramsøy

Førsteamanuensis

bilde av Ingvild Hernar

Ingvild Hernar

Førsteamanuensis

bilde av Linn Marie Sørbye

Linn Marie Sørbye

Førsteamanuensis

bilde av Marianne Lønnebotn

Marianne Lønnebotn

Førsteamanuensis

bilde av Merete Røineland Benestad

Merete Røineland Benestad

Førsteamanuensis

bilde av Ragnhild Bjarkøy Strandberg

Ragnhild Bjarkøy Strandberg

Førsteamanuensis

bilde av Ann-Katrin Grotle

Ann-Katrin Grotle

Førsteamanuensis

bilde av Sigrund Breistig

Sigrund Breistig

Høgskulelektor

 

Ps: HVL si nettside er under utarbeiding. Er du tilsett og ønskjer å stå på lista over personar som forskar på kvinnehelse? Ta kontakt med Anette Fagertun eller Linn Marie Sørbye.