
Pedagogisk veiledning
Etter- og vidareutdanning
I dette studiet får du kunnskap og erfaring i veiledning, fortrinnsvis knyttet til praksis i helse- og sosialfagutdanningene, men studiet kan også være aktuelt for andre utdanninsgrupper.
Hvorfor studere veiledningspedagogikk ?
God kommunikasjon er kritisk i helsevesenet. Ved å studere pedagogisk veiledning, utvikler du ferdigheter for å formidle informasjon klart, gi konstruktive tilbakemeldinger og lytte aktivt.
Studiet gir deg innsikt i veiledningspedagogikk, studentaktive læringsformer og veiledning innen eget fag og på tvers av profesjoner.
Videreutdanningen er tverrfaglig, med teoretisk og praktisk innføring i veiledningsteori, prinsipper og metoder. Emnene gir deg hovedsaklig kompetanse i veiledning av studenter.
Hvordan er studiet bygd opp?
Pedagogisk veiledning er en videreutdanning på tilsammen 15 studiepoeng. Den er bygd opp av to emner:
- Veiledningspedagogikk med fokus på individnivå (10 studiepoeng)
- Veiledningspedagogikk med fokus på individ- og gruppenivå (5 studiepoeng)
Det er sterkt anbefalt at du tar Veiledningspedagogikk med fokus på individnivå før du tar Veiledningspedagogikk med fokus på individ- og gruppenivå. Begge emnene kan tas samme semester våren 2024.
Dersom du har tatt emnet Veiledningspedagogikk med fokus på individnivå eller tilsvarende tidligere, kan du ta Veiledningspedagogikk med fokus på individ- og gruppenivå nå.
Hva blir du kvalifisert for?
Ved å gjennomføre emnene fyller du deler av kravet for å bli godkjent som faglig veileder hos noen yrkesorganisasjoner. Emnene kan også inngå i en mastergrad.
Undervisning
Emnet er samlingsbasert over 5 dager, der 2 er på campus og tre er digitale. Emnet går over et semester. Undervisningen består av forelesninger, øvelser, gruppearbeid og selvstudium. Det er obligatorisk deltagelse på samlingene.
Samlinger
Samlinger:
23. januar
6. februar (vinterferie er i uke 8 og 9)
5. mars
19. mars (påsken er 28.03 - 01.04)
9. april
Eksamen 23. april.
Anbefalte forkunnskaper
Det er ingen anbefalte forkunnskaper.
Eksamensform
Hjemmeeksamen
Undervisning
Emnet er digitalt.
Det blir brukt varierte undervisnings- og læringsformer med en kombinasjon av forelesninger og gruppediskusjoner. Studenten blir utfordret til å bruke egne erfaringer og kunnskap inn i studiet gjennom ferdighetstrening, observasjon, tilbakemeldinger og refleksjon.
Emnet stiller krav om høg egenaktivitet og arbeid i grupper mellom samlingsdagene.
HVL nytter læringsplattformen Canvas.
Samlinger
Samlinger:
30. april.
21. mai.
Eksamen 11. juni.
Anbefalte forkunnskaper
FHS8201 Veiledningspedagogikk med fokus på individ og gruppenivå, eller tilsvarende.
Eksamensform
Skriftlig individuell hjemmeoppgave.